RAUMA TRIENNALE 2025

Lumoava vaiva / Enchanting Effort

RAUMAN TAIDEMUSEOSSA 7.6.–21.9.2025

TAIDETILA MUIJALASSA 7.6.–3.8.2025

Minna Bengs (FI),
Alan Bulfin (IR),
Matthew Cowan (NZ),
Ida Sofia Fleming (FI),

Laura Hetemäki (FI),
Isa Hukka (FI),
Hele Okkonen (FI),
Minjee Hwang Kim (KR),
Christoph & Sebastian Mügge (SE),
Laura Põld (EE) & Gary Markle (CA)
ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen (FI)

Kesällä 2025 kolmatta kertaa järjestettävä Rauma Triennale ravistelee esiin vaivan yhteiskunnan ytimestä ihmisruumiin luonnollisena ominaisuutena. Tuleva näyttely esittelee moninaisen joukon taiteilijoita ja heidän taiteellista työtään vaivan ja vaivannäön teemojen ympärillä.

Monet asiat meissä ja meidän ympärillämme aiheuttavat vaivaa ja vaativat vaivannäköä, mutta onko ympäristömme ja yhteiselomme järjestetty niin, että todella tunnistamme vaivan ja näemme vaivaa? Näyttely hahmottelee laajempaa ymmärrystä vaivan käsitteelle. Vaiva on ratkaisua vaativa käytännön asia ja ruumiillisuuteen kytkeytyvä kysymys, mutta myös ihmislajin, muun luonnon ja materiaalisen maailman moninaisuutta rikastava voima. Vaivat saavat lumoihinsa ja houkuttelevat näkemään vaivaa toistemme ja ympäristöjen eteen.

Rauma Triennale 2025 kuraattori Sanna Karimäki-Nuutinen (FI) on kuraattori ja väitöskirjatutkija. Aiemmin hän on työskennellyt Seinäjoen taidehallin johtavana taidekuraattorina vuodesta 2010 alkaen. Karimäki-Nuutisen oma kokemus rakentaa näyttelyyn tärkeän ulottuvuuden: ”Olen kehitysvammaisen ja pyörätuolia käyttävän tyttären äitinä ihminen, joka tarvitsee esteettömän ympäristön. Vaivan näkeminen tyttäreni osallistumisensa esteiden taklaamiseksi on arkipäivääni. Hänen pyörätuolinsa on äitiruumiini osa. Näyttelyssä haluan pohtia vaivoja monista toisiinsa kietoutuvista näkökulmista ja ehdottaa, että vaivannäön tarkastelu lumoavana asiana voi ohjata kohti kestävämpää elämää”, Karimäki-Nuutinen toteaa.

Osa Rauma Triennale 2025 -näyttelystä rakentuu Reilan kylässä sijaitsevaan Taidetila Muijalaan. Rauman taidemuseon ja Muijalan yhteistyöllä halutaan korostaa uutta luovien ja rohkeiden aloitteiden merkitystä taidekentän saavutettavuudelle ja paikalliselle kulttuurille. Roos Hermsen (NL) ja Serhii Varlamov (UA) kuratoivat Muijalan näyttelyn ja tapahtumaohjelmiston yhdessä Sanna Karimäki-Nuutisen kanssa. Yhteistyö nostaa esiin taidetoimijuuden maaseudulla, vaivan ja hankaluuden eristyneessä sijainnissa, mutta myös ainutlaatuisen ympäristön, joka voidaan saavuttaa näkemällä hieman vaivaa.

Näyttelyn taustaa

Ensimmäinen Rauma Triennale järjestettiin vuonna 2019. Triennalen juuret ovat Rauman taidemuseon Itämeren alueen biennaalinäyttelyissä Pohjanlahden biennaali ja Rauma Biennale Balticum, joita on järjestetty 1970-luvun lopulta lähtien. Biennaalin historia on täynnä liikettä ja murroksia, mutta sen koti on aina ollut vaaleanpunainen museo ja sitä ympäröivä pastellinvärinen kaupunki. Ensimmäisillä näyttelyillä ei ollut yhteistä teemaa, ja niihin osallistuivat ainoastaan Pohjanlahden rannikkokaupungit. 1990-luvulle tultaessa biennaalinäyttely käsitti jo kaikki Itämeren alueen valtiot. Silloin kuratoinnista alkoivat vastata kutsutut kuraattorit ja yhteiset teemat nostivat esiin alueen monia todellisuuksia. Biennaalinäyttelyt ovat kommentoineet poliittisia murroksia ja Itämeren saastumista, ja ne ovat luoneet näkymiä ihmisten arkeen ja elämään aikoina, jolloin uutiskamerat eivät päässeet rajojen yli.

Korkeatasoiset julkaisut ovat olleet tärkeä osa biennaalinäyttelyitä, kuin yksi taideteos muiden joukossa. Vuodesta 1990 lähtien näyttelyn katalogista on vastannut kutsuttu graafikko.

Muutos biennaalista kolmen vuoden välein järjestettäväksi Rauma Triennaleksi käynnisti taidemuseon toiminnan kaupungin museona. Triennalen vaalimia arvoja on yhteisöllisyys ja kansainvälisyys ympäristönmuutoksen aikana. Nämä arvot perustuvat biennaalinäyttelyiden jättämään perintöön tutustua yhteisen meren erilaisiin ihmisiin ja elämäntapoihin.

Tutustu myös