Sotakorvaustyön muistoreliefi
Tekijä: Reijo Paavilainen
Vuosi: 2017
Sijainti: Rauman kaupungintalon ulkoseinä (Kalliokatu 1)
Rauman sotakorvaustyön muistomerkki on kuvataiteilija Reijo Paavilaisen toteuttama reliefi. Paavilainen (s. 1946 Eura) on pyhärantalainen kuvanveistäjä ja mitalien muotoilija.
Paavilainen on reliefissä kuvannut veneen tai laivan keulan, jossa näkyy lauta jokaiselle sotakorvausvuodelle. Reliefissä on myös pienempiä osia, jotka kuvastavat Raumalla tehtyä sotakorvaustyön moninaista kirjoa. Sotakorvauksina tehtiin laivojen ja lastiproomujen lisäksi myös mm. junanvaunuja, viipaletaloja, teollisuuden kuljetinketjuja, maitotonkkia ja osia mm. vaneritehtaiden tarpeisiin. Reliefi on valettu ruostumattomasta teräksestä.
Sotakorvaustyön muistoreliefi on Rauman Metallityöväen ammattiosasto 66:n veteraanijaoston aloitteesta toteutettu muistomerkki. Raumalla on tehty sotakorvaustöitä merkittäviä määriä ja että raumalainen metalliteollisuus on keskeisesti vaikuttanut siihen, että Suomi selvisi sotakorvausvelvoitteistaan. Lisäksi reliefi muistuttaa Rauman valtakunnallisesta merkityksestä tärkeänä osana suomalaista laivanrakennushistoriaa.
Suomen sotakorvaukset olivat sotakorvauksia, joita Suomen piti II maailmansodan jälkeen maksaa Neuvostoliitolle. Viimeinen sotakorvausjuna ohitti Vainikkalan raja-aseman 18. syyskuuta 1952. Suomi oli ainoa maa maailmassa, joka suoritti kaikki sille määrätyt sotakorvaukset. Sotakorvausjärjestelmä perustui tavarantoimituksiin, ei käteismaksuun.