Itämaisen sodan muistoreliefi
Tekijä: Emil Cedercreutz
Vuosi: 1942
Sijainti: Merenkulkuoppilaitoksen sisäpihan kallio
Emil Cedercreutzin toteuttama Itämaisen sodan muistomerkki on kallioon kiinnitetty kivilaatta, jossa on reliefi ja tekstiosuus. Reliefissä on kuvattuna taistelutilanne, jossa puolustetaan rannikkoa merihyökkäykseltä. Reliefin alla on teksti ”Näiltä rannoilta käsin Rauman puolustajat itämaisen sodan aikana 2.7.1855 karkottivat vihollisen”.
Emil Cedercreutz (1879–1949) tunnetaan erityisesti taitavana hevosaiheiden kuvaajana sekä taiturimaisena siluettikuvien leikkaajana. Mm. Gallen-Kallelan ja Wikströmin esikuvien mukaan Cedercreutz suunitteli Harjavaltaan oman ateljeekodin, jossa nykyään sijaitsee taiteilijan tuotantoa esittelevä museo sekä kansanesinekokoelma. Taiteilijan muita julkisia teoksia ovat mm. Äestäjä, Pori (v. 1920) ja Äidinrakkaus, Helsinki (v. 1928).
Venäjä kävi ns. itämaisen sodan vuosina 1853–1856 Turkkia ja sen liittolaisia Isoa-Britanniaa ja Sardiniaa vastaan. Sota käytiin pääasiassa Krimillä. Itämaisen sodan nimeksi onkin nyttemmin vakiintunut ”Krimin sota”. Sodan aikana brittiläinen laivasto ryhtyi sotatoimiin myös Suomen rannikolla ja valloitti mm. Bomarsundin linnoituksen (Oolannin sota). Vuonna 1855 Raumallekin purjehti englantilainen fregatti Driver, jolloin rummunlyöjät suorittivat kaupungissa hälytyksen. Joukot kokoontuivat pormestari Petterssonin ja laivuri Lindgrenin johdolla satamaan. Sovintoneuvotteluja käytiin kielivaikeuksista huolimatta, mutta kun britit yrittivät ottaa haltuunsa satamassa olevat laivat, avasivat raumalaiset ankaran tulituksen, jossa kuoli muutamia brittisotilaita. Englantilaiset kävivät Rauman edustalla toistamiseen 25.7.1855, jolloin heidän tykistötulestaan syttyi muutamia tulipaloja. Suuria vahinkoja ei aiheutunut, ja viholliset onnistuttiin karkottamaan. Tulituksesta on muistona muutamia tykinkuulia Rauman museossa.