Ympäristönsuojelun luvat
Useat ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavat toiminnot ovat luvanvaraisia. Joihinkin vähäistä ja lyhytaikaista haittaa aiheuttaviin toimenpiteisiin riittää ilmoitus.
Ympäristönsuojelun lupa-asiointi
Ympäristöviranomaiselle osoitettavat maa-aines- ja ympäristölupahakemukset sekä erilaiset jatko- tai muutoslupahakemukset sekä rekisteröinnit ja ilmoitukset kuten meluilmoitus toimitetaan sähköisesti Lupapisteen kautta. Tiedot ilmoituksista ja rekisteröinneistä löytyvät omalta sivultaan.
Lupapiste on asiointipalvelu, jossa lupien ja ilmoitusten jättäminen sekä niihin liittyvä viranomaisasiointi hoidetaan sähköisesti. Asioijat rekisteröityvät palveluun pankkitunnuksillaan ensimmäisen käyttökerran yhteydessä. Viranomaisille voi tehdä myös neuvontapyyntöjä palvelun kautta jo ennen hankkeen käynnistymistä.
Alla on tarkemmin kerrottu ympäristönsuojelun eri luvista. Jos olet epävarma tarvitsemistasi luvista, ota yhteyttä Rauman kaupungin ympäristönsuojeluun tai Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen (ELY-keskus).
Ympäristölupa
Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttaville toiminnoille tarvitaan ympäristönsuojelulain mukainen lupa. Näitä toimintoja ovat esimerkiksi metsä-, metalli- ja kemianteollisuus, eläinsuojat ja jätteiden ammattimainen tai laitosmainen käsittely. Toimintojen luvanvaraisuus perustuu ympäristönsuojelulakiin ja sen nojalla annettuun ympäristönsuojeluasetukseen. Luvan myöntäminen edellyttää, että toiminnasta ei saa aiheutua terveyshaittaa tai merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.
Luvanvaraiselle uudelle toiminnalle ja toiminnan olennaiselle muutokselle tarvitaan lupa. Luvanvaraista toimintaa ei saa aloittaa ennen luvan myöntämistä. Jos on epäselvyyttä siitä tarvitaanko lupa, on suositeltavaa ottaa yhteys Rauman kaupungin ympäristönsuojeluun tai Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen (ELY-keskus).
Ympäristönsuojelulaissa ja -asetuksessa sekä vesilaissa on määritelty ne tilanteet, joissa lupa on tarpeen. Ympäristöluvan tarvitsevia toimintoja on lueteltu ympäristönsuojeluasetuksen laitosluettelossa, mutta myös muut toiminnot voivat olla luvanvaraisia. Ympäristölupahakemus tehdään ympäristönsuojelulaissa tai edelleen -asetuksessa määrätylle lupaviranomaiselle.
Ympäristölupaviranomainen tiedottaa hakemuksesta kuulutuksella. Tarvittavilta viranomaisilta pyydetään hakemuksesta lausunto. Asianosaiset voivat tehdä lupa-asian johdosta muistutuksen ja muut kuin asianosaiset voivat esittää mielipiteensä. Kuultuaan lausunnoista ja muistutuksista hakijaa, asiasta tehdään päätös. Lupapäätöksestä voi valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen ja tämän päätöksestä voi hakea valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Lupahakemuksen käsittelystä peritään hakijalta taksan mukainen maksu.
Lupahakemukset jätetään Lupapiste –palvelun kautta.
Maa-aineslupa
Maa-ainesten eli kiven, soran, hiekan, saven ja mullan ottamiseen on oltava maa-aineslain mukainen lupa.
Maa-aineslupaa ei tarvita, mikäli maa-aineksia otetaan omaa kotitarvekäyttöä varten asumiseen tai maa- ja metsätalouteen tai rakentamisen yhteydessä irrotettujen ainesten ottoon, kun toimenpide perustuu viranomaisen antamaan lupaan tai hyväksymään suunnitelmaan. Kotitarvekäytön tulee liittyä rakentamiseen tai kulkuyhteyksien kunnossapitoon. Kotitarveotosta on ilmoitettava ottamisen sijainti ja laajuus silloin, kun ainesmäärä on yli 500 kiintokuutiometriä.
Maa-ainestenottotoiminnalle on haettava ympäristölupa, mikäli kyseessä on kivenlouhimo ja/tai murskaamo joiden toiminta-aika on vähintään 50 vuorokautta vuodessa. Alle 50 vuorokautta vuodessa tapahtuvasta louhinnasta ja/tai murskauksesta tulee tehdä meluilmoitus. Mikäli toiminta edellyttää myös ympäristönsuojelulain mukaista ympäristölupaa, hakemukset käsitellään yhteiskäsittelyssä.
Mikäli maa-ainesten otosta aiheutuu tärkeän tai muun vedenhankintakäyttöön soveltuvan pohjavesialueen veden laadun tai antoisuuden vaarantumista, täytyy toiminnalle hakea vesilain mukainen lupa.
Lupahakemukset jätetään Lupapiste –palvelun kautta.
Lisätietoja antaa:
-
Kivimäki Nina
Ympäristönsuojeluinsinööri
Puh. 050 594 8647
nina.kivimaki@rauma.fi
Maastoliikennelain mukainen lupa
Maastossa liikkuminen moottorikäyttöisellä ajoneuvolla vaatii aina maanomistajan luvan, jokamiehenoikeudella maastossa ei saa ajaa.
Maastossa moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla järjestettäviin toistuviin tai pysyviin kilpailuihin tai harjoituksiin tarvitaan lupa kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta. Lupa on haettava myös yksittäisen tapahtuman järjestämiseen, jos tapahtumasta on odotettavissa huomattavia haittoja luonnolle, muulle ympäristölle, asutukselle, yleiselle virkistyskäytölle, kalastukselle tai muulle yleiselle tai yksityiselle edulle.
Lupaa ei tarvita, mikäli toiminta sijoittuu tätä tarkoitusta varten asemakaavassa varatulle alueelle tai alueelle, johon on myönnetty toiminnalle ympäristölupa.
Lupahakemuksen liitteenä on oltava kartta toiminta-alueesta, maanomistajan kirjallinen suostumus sekä selvitys mm. turvallisuusnäkökohdista ja maastovaurioiden korjaus- ja siivoustoimenpiteistä.
Lupahakemukset jätetään Lupapiste –palvelun kautta.
Lisätietoja antaa:
-
Aikko Marjo
Tarkastusmestari
Puh. 050 511 5765
marjo.aikko@rauma.fi
Vesiliikennelain mukainen lupa
Vesiliikennelain 106 §:n mukaan moottorikäyttöisellä vesikulkuneuvolla suoritettavien kilpailujen tai harjoitusten toistuvaan tai pysyvään järjestämiseen samalla vesialueella on haettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lupa. Lupaa ei kuitenkaan tarvita tätä tarkoitusta varten asemakaavassa varatulle alueelle tai alueelle, jolle on annettu ympäristönsuojelulaissa tarkoitettu ympäristölupa.
Lupaa on haettava myös yksittäisen tapahtuman järjestämiseen, jos tapahtumasta on odotettavissa merkityksellisiä ympäristöhaittoja.
Lupa haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, joka lähetetään Rauman kaupungin ympäristö ja lupalautakunnalle osoitteeseen kirjaamo@rauma.fi. Lupahakemuksen liitteenä on oltava kartta toiminta-alueesta, vesialueen omistajan kirjallinen suostumus ja selvitys turvallisuusnäkökohdista.
Lupa voidaan myöntää, mikäli tapahtuma täyttää riittävät turvallisuuden vaatimukset ja toiminnasta ei aiheudu kohtuutonta haittaa luonnolle tai muulle ympäristölle, kalastukselle, yleiselle luonnon virkistyskäytölle tai muulle yleiselle edulle.
Vesialueella pidettäville kilpailuille tarvitaan mahdollisesti myös meluilmoitus.
Lisätietoja antaa:
-
Aikko Marjo
Tarkastusmestari
Puh. 050 511 5765
marjo.aikko@rauma.fi
Vesilain mukainen lupa
Vesilailla säännellään vesitaloushankkeiden lupa-asioita. Niitä ovat esimerkiksi laiturin, sillan, padon, vesijohdon ja kaapelin rakentaminen vesistöön, vesivoiman hyödyntäminen, ojitus, vesistön säännöstely sekä veden ottaminen. Vesistön pilaamisasiat käsitellään ympäristönsuojelulain nojalla.
Vesilain mukaisen luvan tarve riippuu siitä, loukkaako vesistössä, pohjavedessä tai vesiympäristössä tapahtuva muutos yleistä tai yksityistä etua. Lisäksi lupa tarvitaan vaikutuksista riippumatta aina muun muassa vedenkorkeuden muuttamiseen, yli 500 m3 ruoppauksiin sekä ruoppausmassojen sijoittamiseen vesialueelle.
Luvantarve ei koske vain suuria toimenpiteitä. Monet koti- tai mökkirannan pieniltäkin vaikuttavat hankkeet voivat vaatia vesilain mukaisen luvan tai niistä tulee tehdä ilmoitus.
Vesilakia valvovia viranomaisia ovat elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset) ja kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Valvova viranomainen antaa pyydettäessä lausunnon vesilain mukaisen luvan tarpeesta. Lupaa haetaan siltä aluehallintovirastolta (AVI), jonka toimialueella hanke toteutetaan. Rauman alueen lupahakemukset käsitellään Etelä-Suomen Aluehallintovirastossa.