Lupaa rakentamiseen tai toimenpiteen suorittamiseen haetaan kirjallisesti toimittamalla hakemusasiakirjat rakennusvalvontaan. Lupa-asia laitetaan vireille kun hakemukseen liitettävät pääpiirustukset ja muut asiakirjat ovat valmiit.

Ennakkokäsittelyllä parempaan lopputulokseen

Ensisijaisena tavoitteena on, että rakennushankkeeseen ryhtyvä sekä pääsuunnittelija ovat yhteydessä rakennusvalvontaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Ennakko-ohjauksella, neuvonnalla ja luonnosten läpikäynnillä pyritään siihen, että lupahakemus voidaan jättää rakennusvalvontaan mahdollisimman täydellisenä. Lupakäsittely nopeutuu, kun hakemuksen jättämisen jälkeen ei erillisiä lisäselvityksiä ja täydennyksiä tarvitse pyytää.

Lue lupapäätös kaikkine ehtoineen huolellisesti läpi

Luvan myöntäminen edellyttää lupaharkintaa, eli sen toteamista, täyttyvätkö laissa säädetyt luvan myöntämisedellytykset. Myönteiseen lupapäätökseen voidaan sisällyttää lupamääräyksiä. Lupamääräys eli lupaehto voi koskea esimerkiksi rakennuspaikalla jo olevan rakennuksen purkamista. Ehto voi koskea myös rakentamistapaa, esim. tietyn pintamateriaalin tai -värin käyttämistä, piha- ja autopaikkajärjestelyjä, aitaamista, jätehuoltotilojen sijoittamista, pihalla olevien rakennelmien sijoittamista, rasitteiden perustamista jne.

Lupapäätökseen otetaan tarvittaessa myös vaatimukset mm. vastaavan työnjohtajan hyväksymisestä ennen töiden aloittamista, mahdollisista erityisalojen työnjohtajista sekä tarvittavien katselmusten suorittamisesta ja mahdollisten erityissuunnitelmien esittämisestä.

Lupapäätös annetaan julkipanon jälkeen. Julkipanomenettelyssä päätöksen antamisesta ilmoitetaan vähintään päivää ennen päätöksen antamista viranomaisen ilmoitustaululla. Ilmoituksessa mainitaan viranomainen, asian laatu ja päätöksen antopäivä. Päätöksen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon antopäivänä.

Lupapäätös toimitetaan hakijalle. Päätös toimitetaan lisäksi niille, jotka ovat sitä huomautuksessa tai erikseen pyytäneet.

Päätöksen antamisesta alkaa kulua muutoksenhakuaika, jonka aikana hakija, naapuri sekä muu laissa erikseen määritelty asianosainen ja viranomainen voi tehdä oikaisuvaatimuksen tai valituksen päätöksestä.

Rakennustyön aloittaminen

Rakentaminen voidaan aloittaa pääsääntöisesti vasta luvan saatua lainvoiman, eli sen jälkeen, kun siihen ei enää voida hakea muutosta. Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on mahdollisuus anoa aloittamisoikeutta ennen päätöksen lainvoimaisuutta.

Rakentamisen luvat
Luvan hakeminen
Luvanvaraisuus uudisrakentamisessa
Luvanvaraisuus korjausrakentamisessa
Luvan hakemisesta vapautettu rakentaminen
Purkamislupa vai -ilmoitus
Lupapäätösten lainvoimaisuus, kuuluttaminen ja valitusosoitus
Poikkeamislupa ja suunnittelutarvealue