Liikenneturvallisuus
Liikenneturvallisuustyö
Liikenneturvallisuustyö on osa paikallista turvallisuustyötä ja asukkaiden hyvinvoinnin edistämistä. Turvallinen elinympäristö on viihtyisä ja vetovoimainen. Turvallinen ja viihtyisä liikenneympäristö houkuttelee myös tekemään entistä enemmän matkoja jalan ja polkupyörällä. Lisääntyvästä arkiliikunnasta hyötyy jokainen kävelijä ja pyöräilijä.
Rauman kaupungin liikenneturvallisuustyötä koordinoidaan ja edistetään poikkihallinnollisessa liikenneturvallisuustyöryhmässä. Työryhmän toiminnassa painopiste on liikennekasvatuksessa ja viestinnässä, mutta myös liikenneympäristöön liittyviä turvallisuuskysymyksiä käsitellään. Kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen edistäminen on keskeinen osa liikenneturvallisuustyötä. Työryhmä kokoontuu 2-3 kertaa vuodessa.
Kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmia laaditaan noin 5 – 10 vuoden välein. Rauman kaupungin viimeisin liikenneturvallisuussuunnitelma valmistui vuoden 2016 lopussa. Suunnitelma laadittiin yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Liikenneturvan ja Lounais-Suomen poliisilaitoksen kanssa. Saman hankkeen aikana myös seudun muut kunnat saivat omat liikenneturvallisuussuunnitelmansa.
Liikenneturvallisuustyön tavoitteet
Liikenneturvallisuustyötä ohjaavat Euroopan unionin jäsenmaille asettamat tavoitteet sekä Suomen valtakunnalliset tavoitteet, joiden mukaisesti kaikki liikennemuodot ovat vuoteen 2050 mennessä niin turvallisia, ettei kukaan kuole tai loukkaannu vakavasti liikenteessä (ns. nollavisio). Suomen välitavoitteena on muiden EU-maiden kanssa puolittaa kuolemien sekä vakavasti loukkaantuneiden määrä liikenteessä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2020 tasosta.
Valtakunnallinen liikenneturvallisuusstrategia 2022-2026 (pdf)
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenneturvallisuussuunnitelma 2024–2030 (pdf)
Rauman liikenneturvallisuustilanne
Rauman liikenneturvallisuus on parantunut onnettomuustilastojen perusteella menneistä vuosista. Vuosina 2014–2019 liikenteessä kuoli Raumalla keskimäärin 1–2 ja loukkaantui noin 56 henkilöä joka vuosi. Vuosina 2020–2023 loukkaantuneiden määrä on tippunut keskimäärin 26 henkilöön vuodessa, kuolemien määrän pysyessä 1–2 henkilössä vuosittain.
Raumalla tapahtuneiden henkilövahinkoon johtaneiden liikenneonnettomuuksien määrät vuosina 2022 (18 onnettomuutta) ja 2023 (14 onnettomuutta) olivat väkilukuun suhteutettuna alle Satakunnan ja koko maan keskiarvon.
Raumalla onnettomuusikäryhmistä korostuvat erityisesti 15–17-vuotiaat, joita on noin 3 % kaupungin asukkaista, mutta yli 30 % liikenteessä loukkaantuneista (v. 2019–2023).
Liikenneturvallisuuden edistäminen Raumalla
Nollavision saavuttamiseksi tarvitaan laajasti usean toimijan erilaisia ja jatkuvia toimia. Kaupunkilaisten liikenneturvallisuuteen vaikuttavat mm. liikenneympäristö sekä ihmisten käyttäytyminen ja asenteet.
Rauman kaupungin liikenneturvallisuustyötä koordinoidaan ja edistetään valtakunnallisen tavoitteen mukaisesti poikkihallinnollisessa liikenneturvallisuustyöryhmässä eri toimialojen välillä sekä muiden toimijoiden kanssa.
Kaupunki vaikuttaa liikenneturvallisuuteen mm. kaavoituksen ratkaisuilla, katuverkon suunnittelulla ja olemassa olevan verkon parantamisella, katuverkon nopeusrajoituksilla ja niitä tukevilla infratoimenpiteillä ajonopeuksien hillitsemiseksi. Alempi ajonopeus erityisesti alueilla, jossa on paljon jalankulku- ja pyöräliikennettä antaa ajoneuvon kuljettajalle paremman mahdollisuuden havaita muita tienkäyttäjiä ja reagoida yllättäviin tilanteisiin liikenteessä. Alempi ajonopeus vähentää yleensä myös mahdollisen onnettomuuden seurauksia.
Lisäksi kaupunki edistää liikenneturvallisuutta mm. joukkoliikennesuunnittelulla, varhaiskasvatuksen ja oppilaitosten sekä nuorisopalveluiden liikennekasvatuksella sekä omien työntekijöidensä liikenneturvallisuuden ja liikenneturvallisuusosaamisen parantamisella.
Onko mielessäsi liikenneturvallisuuspulmia katuverkolla?
Ongelmia valtion maanteillä tai pyöräteillä?
Valtion maanteihin (esim. vt 8 ja 12) tai ELY-keskuksen ylläpitämiin kävelyn ja pyöräilyn väyliin liittyen voit etsiä tietoa ja antaa palautetta tai tehdä ehdotuksia valtakunnallisen Liikenteen asiakaspalvelun Palauteväylä-sivuston kautta.