Järjestyssäännöt
Taloyhtiöillä on olemassa järjestyssäännöt, joissa on yhteisiä asumisviihtyvyyteen ja -turvallisuuteen liittyviä määräyksiä. Järjestyssäännöt koskevat kaikkia asukkaita ja niitä on tärkeää noudattaa, jotta jokaisella on mahdollisuus viihtyisään ja turvalliseen asumiseen.
Yleiset järjestyssäännöt
Yhteiset tilat
Taloissa, joissa ulko-ovet pidetään lukittuina, on kulkijan huolehdittava siitä, että ovi lukkiutuu uudelleen. Yhteisissä tiloissa on liikuttava meluttomasti ja siististi ja turha oleskelu on niissä kielletty. Tavaroita saa säilyttää vain asukkaiden varastoissa ja tavaroiden säilyttäminen on käytävillä ehdottomasti kielletty. Kiinteistön omistajalla on oikeus poistaa asukkaan kustannuksella käytäville asiattomasti jätetyt tavarat.
Ulkoiluvälineiden säilytykseen varatussa tilassa säilytetään vain käytössä olevia ulkoiluvälineitä.
Mopojen ja muiden moottorikäyttöisten kulkuvälineiden säilytys yhteisissä tiloissa on sallittu vain erikseen merkityissä mopovarastoissa. Sähkökäyttöisten kulkuneuvojen kuten sähkö-/invamopo, polkupyörä tms. akkujen lataaminen yhteisten sisätilojen sähköpistorasioissa on kielletty.
Ulkoalueet
Jätteet on lajiteltava erillisen lajitteluohjeen mukaan ja vietävä jäteastioihin. Talousjätteet viedään jäteastiaan paketoituina. Jäteastiaan kuulumattomien jätteiden (mm. huonekalut, televisiot ja muut kodinkoneet, ongelmajätteet, muuttolaatikot) poiskuljettamisesta on asukas itse vastuussa.
Autot on pysäköitävä niille varatuille alueille ja pysäköinti toisen asukkaan vuokraamalle autopaikalle on ehdottomasti kielletty. Vieraspaikat on tarkoitettu lyhytaikaiseen pysäköintiin. Autojen pesu on kielletty.
Sähköautojen lataaminen muista kuin niiden lataamiseen tarkoitetuista pistokkeista, kuten autolämmityspistokkeista ja ulkoseinissä olevista sähkörasioista on kielletty.
Matot pölytetään niille varatuilla telineillä arkisin klo 7.00 – 21.00 välisenä aikana.
Huoneistot, parvekkeet ja terassit
Huoneistoissa on asuttava niin, etteivät naapurit häiriinny. Klo 22.00 – 7.00 on talossa yörauha. Huoneistoja on hoidettava huolellisesti. Asukas on vastuussa huoneistolle aiheuttamastaan vahingosta. Asukkaan on viipymättä ilmoitettava havaitsemistaan vesi- ym. vahingoista huoltoyhtiölle tai vuokranantajalle.
Mikäli asukkaalla on huoneistossa käytössään astianpesukone tai vesisänky, tulee asukkaan erityisesti varmistua siitä, ettei kyseisten esineiden käytön seurauksena pääse syntymään vahinkoa.
Mikäli asunto jätetään tyhjäksi yli viikon ajaksi, pyydetään siitä ilmoittamaan vuokranantajalle.
Huoneiston parvekkeella on liinavaatteiden ja muiden pukineiden tuuletus kaiteen sisäpuolella sallittu. Parveke tulee pitää siistinä ja talvisin niiltä on poistettava lumi. Parvekkeella on avotulen pito, ilotulitteiden käsittely sekä lintujen ruokkiminen kielletty. Parvekkeille ei saa asentaa esim. antenneja tai muita ulkopuolelle näkyviä esineitä. Parvekekukkalaatikot ja valosarjat tulee sijoittaa parvekkeen sisäpuolelle.
Asukkaalla on velvollisuus pitää huoneistoon kuuluvat piha-alueet siisteinä ja hoitaa sen viher- ja lumityöt. Aitojen, leikkimökkien, ym. rakentaminen edellyttää kiinteistönomistajan lupaa.
Tupakointi
Huoneistossa ei saa tupakoida, mikäli vuokrasopimus sen kieltää. Kielto koskee myös huoneiston parveketta.
Kiinteistön sisätiloissa on tupakointikielto. Tupakointia tulee välttää alle kahdeksan metrin etäisyydellä kiinteistön avattavista ikkunoista ja ovista sekä ilman sisäänottoaukoista.
Lemmikkieläimet
Huoneistojen ulkopuolella lemmikkieläimet on pidettävä aina kytkettyinä, eivätkä ne saa häiritä talon muita asukkaita. Lemmikkieläinten ulkoiluttaminen lasten leikkipaikalla on ehdottomasti kielletty. Lemmikkieläinten ulosteet on kerättävä jäteastioihin.
Sorkantie 13 kiinteistössä on ehdoton lemmikkieläinten pitokielto.
Pelastussuunnitelma
Kaikkiin isännöimiimme taloihin on laadittu pelastuslain vaatima pelastussuunnitelma turvallisuuden varmistamiseksi. Muistathan tutustua pelastussuunnitelmaan, jonka löydät vuokrasopimuksestasi tai kotitalosi ilmoitustaululta.
Mikä on normaalia ja mistä tulisi ilmoittaa
Lasten leikkiminen on normaalia elämää, eikä pallopelejä voi kieltää koko taloyhtiön alueella.
Isännöintiliiton mukaan asukkailta ei esimerkiksi voi vaatia ”täyttä hiljaisuutta” silloinkaan, kun taloyhtiön järjestyssäännöissä lukee, että kello 22–07 talossa on hiljaisuus. Yöllä töistä palaava saa käydä suihkussa, eikä siihen voi puuttua taloyhtiön omilla määräyksillä.
Parvekegrillaaminen on lain mukaan sallittua, kuten myös tupakointi parvekkeella. Vuoden 2017 alusta voimaan tulleen tupakkalain säännöksen myötä taloyhtiöt voivat kuitenkin hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä myös huoneistoparvekkeille, edellyttäen, että kaikkia osakkaita ja asukkaita kuullaan ennen päätöksen tekemistä. Kiinteistöntupakointikielto on vuokrataloissamme, jotka on rakennettu tai peruskorjattu vuonna 2011 tai sen jälkeen. Parveketupakointi ei ole sallittua, koska asuntojen ilmanvaihtolaitteet sijaitsevat parvekeseinissä ja savu ja hajut kulkeutuvat sitä kautta herkästi huoneistoihin. Tupakointi on sallittua vain piha-alueella riittävän kaukana talosta. Jos tupakoit piha-alueella, muista myös kerätä tumpit.
Jos taloyhtiössä rikotaan toistuvasti järjestyssääntöjä ja toimet häiritsevät huomattavasti naapureiden elämää, tulee asukkaiden ilmoittaa asiasta isännöitsijälle kirjallisesti allekirjoituksin. Ilmoituksessa tulee olla selvitettynä päivämäärä ja kellonaika, koska sääntöjä on rikottu ja miten tapahtumat ovat edenneet. Mikäli tarve vaatii, tulee ilmoituksen tehneiden olla valmiita todistamaan häiriöstä oikeudessa.
Taloyhtiöissä jokaisella asukkaalla on velvollisuus sietää muita asukkaita ja heidän normaalista asumisestaan kuuluvia ääniä. Myös muiden asukkaiden liiallinen kontrollointi voidaan lukea häirinnäksi.
Pelastustielle ei saa pysäköidä autoja, kasata lunta, laittaa valaistuspylväitä, istutuksia eikä mitään muutakaan liikennettä estävää (pelastuslaki 379 / 2011 § 11). Kiinteistöyhtiöt ovat ulkoistaneet pihapysäköinnin valvonnan. Pelastustielle pysäköinti on liikennerikkomus. Jos ajoneuvo on pysäköity pelastuslain vastaisesti pelastustielle, poliisi tai kunnallinen pysäköinninvalvoja voi toimittaa ajoneuvon lähi- tai varastosiirron viipymättä.