Vuoden 2024 Mnuu huki -toteutukset liikuttavat raumalaisia luonnossa
Uutinen
Teksti: Kari Riikilä
Rauman osallistuva budjetointi Mnuu huki tuotti jälleen monenlaista yhteistä hyvää raumalaisille. Vuonna 2024 kaupunkilaiset saivat ehdottaa mihin 50 000 euron budjetti pitäisi käyttää. Ideoita kerättiin helmikuussa, ja niistä äänestettiin huhtikuussa. Ideointivaiheessa saatiin lähes 100 ehdotusta, ja äänestyksessä annettiin melkein 1900 ääntä. Osallistuvaa budjetointia toteutettiin Raumalla tänä vuonna jo neljännen kerran.
Voittajaksi selviytyi Pärskän uimahyppytorni. Muut toteutukseen edenneet ehdotukset olivat Reksaaren ja Nurmeksen 100 uutta geokätköä, ulkokuntoilualue Unajaan ja Nasulammen nuotiopaikan parannus.
Reksaaren ja Nurmeksen uudet geokätköt löysivät paikalleen jo toukokuussa Satakunnan Geokätköilijät ry:n lähes 30 talkoolaisen toimesta. Ehdotus sai äänestysvaiheessa 212 ääntä.
Pärskän uimahyppytorni tuotiin lammelle elokuussa. Kelluvalla ponttoonilaiturilla oleva torni on noin kymmenen metrin uimamatkan päässä rantalaiturista. Tornissa on hyppytasot metrin ja kolmen metrin korkeudella. Hyppytornia äänesti 350 raumalaista. Alkuperäisissä ehdotuksissa uimahyppypaikkaa ehdotettiin merenrantaan tai Monnanlammelle, mutta Pärskälle se oli paremmin toteutettavissa. Pärskän parantamista ehdotettiin myös erikseen. Rannalle asennettiin kesällä myös lasten trampoliineja.
Unajan ulkokuntoilualue rakennettiin alkusyksystä urheiluseurantalo Tapiolan läheltä lähtevän kuntoradan päähän. Omaa kuntoaan voi kohottaa selkä-vatsatelineessä, punnerruslaitteella, leuanvetolaitteella tai crosstrainerilla. Lähes kaikkiin laitteisiin mahtuu kaksi kuntoilijaa samaan aikaan. Kuntoilualue vihittiin käyttöön syyskuun lopussa. Alueen rakentamisesta vastasi Unajan Urheilijat ry.
Viimeisenä tämän vuoden Mnuu huki -toteutuksista valmistui Nasulammen nuotiopaikan parannus. Nuotiopaikalle hankittiin aikaa ja käyttöä kestävät pöydät ja penkit. Samalla parannettiin nuotiopaikalle pääsyä pyörätuolilla, kohennettiin kulkureittiä ja siistittiin alueen ympäristöä. Työstä vastasivat kaupungin Wihertoimi ja Rauman Latu ry.
Osallistuvaa budjetointia toteutetaan taas vuonna 2025. Budjetti, muoto sekä lopullinen aikataulu tarkentuvat myöhemmin, ja niistä kerrotaan osoitteessa rauma.fi/osallistuva-budjetointi.
Tämä juttu julkaistiin Rauma-lehdessä, joka ilmestyi 4.12. Jos lehti ei kolahtanut sinun postilaatikkoosi, anna siitä palautetta osoitteessa jakelupalaute.fi. Rauma-lehti on luettavissa sähköisesti Issuu-palvelussa.