Vanhan Raatihuoneen tornikello ja kellotaulut kunnostetaan restauroinnin yhteydessä
Uutinen
Teksti: Marko Östman
Juttu on julkaistu alunperin Rauma-lehdessä 1/2024
Rauman Vanhan Raatihuoneen restauroinnin yhteydessä kunnostetaan myös tornikello ja kellotaulut. Kirkontorniteknikko Supavit Nummelin laittaa kaikki neljä kellotaulua näyttämään aina samaa aikaa ja palauttaa samalla soittokellon alkuperäiseen toimintaansa.
Vanhan Rauman sydämessä kauppatorin laidalla raatihuoneen neljään suuntaan osoittavat kellot ovat näyttäneet ajan jo useille sukupolville. Yhdessä kirkontornin kellojen kanssa ne ovat toimineet aikanaan osalle jopa ainoana ajan lähteenä.
Vuonna 1776 valmistuneen raatihuoneen tornikello hankittiin Tukholmasta ja sen hinta oli 4000 riikintaalaria. Vanhimmissa kellotauluissa oli ainoastaan yksi pitkä viisari, mutta 1880-luvulla hankitun kellokoneiston myötä mukaan saatiin myös minuuttiviisarit.
Vaikka kellotaulut kertovat ajan tänäkin päivänä, ei menneinä aikoina tasatuntien tahtia soittanut soittokello ole ollut käytössä vuosiin. Maaliskuussa 2023 alkaneen raatihuoneen restauroinnin yhteydessä sekä soittokello että kellotaulut kunnostetaan. Työstä vastaa kirkontorniteknikko Supavit Nummelin.
– Kellokoneisto uusitaan, ja tasatuntikelloon asennetaan magneettivasara, joka yhdistetään aikakellokoneistoon. Samalla soittokello palautetaan keinuvaksi eli alkuperäiseen toimintaansa, Nummelin kertoo.
– Kelloissa oli alkujaan mekaaninen koneisto, joka tätä nykyä toimii sähköllä. Nyt yhdistämme alkuperäisellä tavalla jokaisen kellotaulun neljällä akselilla keskellä olevaan valta-akselistokeskusmoottoriin. Näin kellot saadaan näyttämään aina samaa aikaa.
Harvinainen tasatuntikello
Suomessa on vain muutamia kirkontorniteknikkoja. 25-vuotias Nummelin on nuoresta iästään huolimatta alansa kokenut ja arvostettu ammattilainen. Hän työskentelee kotimaan lisäksi paljon myös ulkomailla.
Lähiaikoina Nummelin saa ihailla korkeuksista UNESCOn maailmanperintökohteen maisemia. Vanhan Rauman lisäksi myös muut historialliset kohteet ovat hänelle tuttuja. Ura alkoi 15-vuotiaana Uspenskin katedraalin kellotornissa.
Kyseessä on historiallisesti merkittävä kohde ja Suomessa hyvin harvinainen tasatuntikello.
– On iso kunnia päästä työskentelemään Rauman raatihuoneen kellojen parissa. Kyseessä on historiallisesti merkittävä kohde ja Suomessa hyvin harvinainen tasatuntikello, jossa fyysinen soittokello antaa aikasignaalia, Nummelin sanoo.
Ammatin salat mestareilta oppipojille
Nummelin on suorittanut puu- ja metallialan ammattitutkinnot sekä saanut puualan artesaanin koulutuksen. Kirkontorniteknikoksi Nummelin kouluttautui Saksassa. Ammattiin opitaan pitkälti mestari ja oppipoika -periaatteella.
– Olen opiskellut nyt seitsemisen vuotta ja raapaissut vasta pintaa. Olen oppinut paljon kokeneempien tekijöiden seurassa, ja uutta opittavaa riittää koko ajan. Minun tulee hallita metallin ja puun työstäminen, hitsaaminen, koneistus, elektroniikka ja sähkö, sekä musiikki ja historia, Nummelin luettelee.
Kirkontorniteknikon ammatti vaatii monipuolisen osaamisen lisäksi myös luovuutta ja lihasvoimaa. Esimerkiksi Rauman raatihuoneen kellolla on painoa noin 95 kiloa.
– Jokaisella kellolla on oma ääneensä. Työssäni jokainen päivä ja kohtaamiset ovat erilaisia. Pääsen näkemään maailmaa ja historiallisia kohteita.
Hyvällä tavalla ajassa taaksepäin
Mieleenpainuvimmiksi kohteiksi tähänastiselta uralta nousee aiemmin mainittu Uspenskin katedraali sekä Tikkurilan tornikellopeli, jossa on määrällisesti Suomen suurin kirkonkellosarja. Nummelin on käynyt myös Rauman Pyhän Ristin kirkon tornissa ja soittanut kirkon urkuja.
– Rauman raatihuoneessa tullaan nyt kellojen osalta hyvällä tavalla ajassa taaksepäin hyödyntäen nykytekniikkaa. Kun tuntikello saadaan taas soimaan tasatuntien merkiksi, on se osa kansallishistoriallista perinnettä.
Vanha Raatihuone on tarkoitus avata yleisölle jälleen rakennuksen 250-vuotisjuhlavuonna 2026.