Mitri Vahamäki, rakennuttajainsinööri, Rauman kaupunki.
Rakennuttajainsinööri Mitri Vahamäki.

Historiallinen Vanha Raatihuone kokee mittavan kunnostuksen, kun rakennus restauroidaan niin sisältä kuin ulkoa. Sisätiloissa vahvistetaan parhaillaan lattiarakenteita ja valmistellaan parhaita ratkaisuja painovoimaisen ilmanvaihdon toteuttamiseen. Sisäpihalle sijoittuvan uudisrakennuksen reunavahvistettu pohjalaatta on jo valettu.

– Raatihuone on hyvin erityinen työmaa, sillä jokainen työvaihe on suunniteltu etukäteen mahdollisimman tarkasti. Koska kyseessä on arvokas ja historiallinen rakennus, dokumentointia tehdään viikoittain myös restaurointityön aikana. Ratkaisut tarkentuvat ja työvaiheet hioutuvat restauroinnin edetessä. Säilytettäviä rakenteita ja pintoja suojataan työn aikana huolellisesti. Suunnittelijat ja urakoitsija toimivat tiiviissä yhteistyössä, rakennuttajainsinööri Mitri Vahamäki kertoo.

Museokohteen ensimmäisen kerroksen tiloja on täytetty arkeologisten kaivausten jälkeen soralla ja päälle on levitetty vaahtolasikerros. Vaahtolasikerros toimii alapohjarakenteen kapillaarikatkona ja lämmöneristeenä. Portin puoleiselle seinustalle on avattu vanha oviaukko, josta liikuntaesteiset pääsevät jatkossa kulkemaan sisään ensimmäisen kerroksen tiloihin.

Paloturvallisuuteen ja tiivistykseen panostetaan

Kaikki lattiarakenteet avataan, tarkastetaan ja vahvistetaan tarvittaessa. Väli- ja yläpohjassa vanhan kattolaudoituksen päälle lisätään yhtenäinen puulankutus, jotta rakennuksen paloturvallisuus paranee.

– Ratkaisu perustuu puun hiiltymiseen palotilanteessa. Palotilanteessa puun pintaan muodostuu hiilikerros, joka hidastaa puun sisäosien lämpenemistä ja palamista, rakennesuunnittelija Mikki Keltto Insinööritoimisto Lauri Mehto Oy:stä sanoo.

Mikki Keltto, rakennesuunnittelija, Insinööritoimisto Lauri Mehto Oy.
Rakennesuunnittelija Mikki Keltto.

Kelton mukaan seinän vierustoilla väli- ja yläpohjan ilmansulkupaperikerros tiivistetään perinteisesti hiekkatäytöllä tiilimuureja vasten.

– Tiiviin hiekkatäytön paino painaa paperia muuria vasten ja ajan saatossa, rakennuksen normaalin värähtelyn seurauksena, hiekka tiivistyy entisestään. Tiivistysratkaisussa on haluttu välttää nykyaikaisia siveltäviä ja usein muovisideaineisia tiivistysaineita. Lopuksi vanhat lattialankut ladotaan takaisin täsmälleen entisille paikoilleen, Keltto selventää.

– Kaikissa asennustöissä pyritään käyttämään mahdollisimman paljon niin sanottuja vanhoja reittejä, Mitri Vahamäki lisää.

Seinän vierustan hiekkatäyttö raatihuoneella.
Seinän vierustoilla väli- ja yläpohjan ilmansulkupaperikerros tiivistetään perinteisesti hiekkatäytöllä tiilimuureja vasten.

Koivutuohi toimii kosteudeneristäjänä ullakolla

Raatihuoneen ullakkotilassa tehdään vesikaton puurakenteiden ja yläpohjapalkkien lahovauriokorjauksia. Yläpohjapalkkien välit on puhdistettu vanhoista lasivilloista, lahovaurioituneita palkkeja on vahvistettu ja palkkien väliin asennetaan palolankutus. Kosteudeneristäjänä ullakkotilassa, yläpohjapalkkien tiilimuurin sisään menevässä päässä, toimii koivutuohi.

– Perinteinen koivutuohi on erittäin hyvä kosteussulku puurakenteen ja tiilimuurin välissä. Se pitää kosteuden ulkona, mutta läpäisee ulospäin hieman vesihöyryä, jolloin rakenne voi kuivua tuohen läpi. Koivutuohi asennetaan valkoinen pintapuoli puurakennetta vasten, Mikki Keltto kertoo.

Sääsuoja muuttaa torinäkymää maaliskuussa

Keväällä raatihuoneen ylle nousee sääsuoja. Telineiden pystytys on tarkoitus aloittaa maaliskuussa. Sääsuojan rakentamiseen on varattu aikaa kuukauden verran.

– Suojan alla tehdään muun muassa kattotöitä sekä julkisivun rappausta. Sääsuoja muuttaa torinäkymää, ja tulevat työvaiheet vaikuttavat keväällä ajoittain myös raatihuoneen ympäristössä liikkumiseen. Toivomme kaupunkilaisilta ymmärrystä jo ennakkoon, Vahamäki sanoo.

Raatihuoneen työmaalla työskentelee tällä hetkellä päivittäin noin 10 työntekijää. Kevään aikana työntekijöiden määrä moninkertaistuu sääsuojan ja sitä seuraavien työvaiheiden myötä.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä