Rauman talousohjelman ohjausryhmässä esillä teknisen sektorin asiat
Uutinen
Rauman kaupungin talousohjelman valmistelutyötä luotsaava ohjausryhmä keskittyi 29.8. kokouksessaan teknisen sektorin toimintaan. Ohjausryhmälle esiteltiin toimialalla käynnistyneitä selvityksiä, joiden tavoitteena on tulojen lisäykset ja toimintatapamuutokset.
Lisätuloja haetaan nopeuttamalla kiinteistöveroselvittelyä, jotta kaikki kiinteistöveron piiriin kuuluvat kiinteistöt saadaan asianmukaisin tiedoin rekisteröityä ja veropohja kuntoon. Lisätuloja on mahdollista saada myös tarpeettomien osakehuoneistojen myynnillä, hulevesimaksun käyttöönotolla sekä tarpeettomien rakennusten ja kiinteistöjen purkamisella ja myynnillä.
Toimintatapamuutoksista keskusteluun on nostettu tilapalvelujen, kunnossapidon, liikuntapaikkatoimen, katutoimen ja wihertoimen tuottamis- ja järjestämismallit.
Talousohjelman tekeminen on lohkottu kolmeen isoon kokonaisuuteen: tulopohjan, palvelujen tuottamis- ja järjestämismallien sekä kiinteistö- ja palveluverkon tarkasteluun. Kaikki kolme kokonaisuutta on nyt käyty läpi kaikilla kolmella toimialalla ja tuottamis- ja järjestämismallien pohdinnan tueksi on tehty prosessitarkastelu koko organisaation laajuudelta.
– Nyt kun tekninenkin toimiala on kartoittanut tuotantotapojaan ja pohtinut toimialan tulevaisuuden kehittämistarpeita, voidaan edetä koko organisaation laajuudelta linjauksiin, tarkempiin selvityksiin ja päätöksiin. Vaikka puhumme talousohjelmasta, toimenpiteet tulevat päätöksentekoon vaiheittain kukin vuorollaan, kun tarvittava huolellinen valmistelutyö on tehty, kaupunginjohtaja Esko Poikela sanoo.
Talousohjelmatyön tarkoitus on löytää ne kehittämiskohteet ja tehdä ne uudistukset, joilla kaupungin taloudenpito olisi pitkällä tähtäimellä kestävää ja investoinnit mahdollistavaa. Päätöksiä tehdään toimenpidekohtaisesti joko virkamiestasolla, valiokunnissa, kaupunginhallituksessa tai kaupunginvaltuustossa sillä perusteella, mikä taho on asiassa toimivaltainen.
Toimenpiteillä tavoitellaan 10 miljoonan euron vaikutuksia vuoteen 2027 mennessä. Tulojen lisäämisen, menojen vähentämisen, tuotantotapojen muuttamisen ja palveluverkon tarkastelun rinnalla kaupunkiorganisaation tekemisen painopistettä suunnataan kehittämiseen ja uudistamiseen. Kaupungin toimintaa ja palveluprosesseja halutaan suoraviivaistaa ja modernisoida ja vapauttaa resursseja strategiseen suunnitteluun, jotta kaupunki olisi nykyistä ketterämpi vastaamaan toimintaympäristön muutoksiin.