Rauman museo on saanut osan kokoelmistaan näkyville Kansalliskirjaston ylläpitämään Finna.fi -hakupalveluun. Ensimmäisessä vaiheessa Rauman museon kokoelmista finna.fi -osoitteessa on katsottavissa 305 valokuvaa ja 207 esinettä.

– Finnaan nyt ensimmäiseksi julkaistavat valokuvat ovat raumalaisen kirjakauppiaan ja valokuvaajan Johan Ludvig Nordbergin ottamia valokuvia. Osa niistä saattaa olla tuttuja raumalaisille, sillä Nordberg teki kuvista postikortteja, jotka ovat olleet myynnissä hänen kirjakaupassaan sekä myöhemminkin levinneet yleisesti, museoamanuenssi Noora Jokinen kertoo.

Palvelusta löytyvät esineet ovat museon kokoelmien vanhinta kerrostumaa. Ensimmäiset museon kokoelmiin luetteloidut esineet ovat olleet Rauman Pyhän Ristin kirkon remontin tieltä museon kokoelmaan talletettuja kirkollisia esineitä.

– Esimerkiksi ensimmäinen luetteloitu esine oli alttarikaappi, joka nykyään on takaisin nähtävillä Rauman Pyhän Ristin kirkossa, mutta löytyy nyt myös Finnasta, Jokinen jatkaa.

Finna.fi-hakupalvelu on koti Suomen miljoonille kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Mukana on jo yli 450 kirjastoa, museota ja arkistoa, jotka ovat tuoneet ainutlaatuiset kokoelmansa ja aineistonsa kaikkien saataville. Kansalliskirjasto ylläpitää ja kehittää Finnaa yhteistyössä asiakasorganisaatioiden kanssa.

– Finnaan liittyminen on ollut Rauman museoiden pitkäaikainen tavoite. Vuonna 2021 hankittu uusi kokoelmanhallintaohjelma ja Kansalliskirjaston kanssa solmittu sopimus ovat vihdoin mahdollistaneet museon aineiston avaamisen verkkopalvelussa, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari iloitsee.

Ensimmäisessä vaiheessa museon kokoelmista julkaistaan vain pieni osa esineitä ja valokuvia, mutta vuoden 2024 aikana ja jatkossa määrää on tarkoitus kasvattaa tasaisesti. Rauman museon esinekokoelmaan kuuluu yli 37000 esinettä ja valokuvakokoelmaan yli 80000 kuvaa, lisäksi museon kuvakokoelmaan kuuluu laaja dia- ja negatiivikokoelma.

– Julkaistavaa tuleville vuosille riittää kyllä, joten kannattaa aina välillä käydä katsomassa, josko uutta aineistoa olisi tullut, Jokinen toteaa.

Lisäksi Finna-palvelu tarjoaa asiakasorganisaatioilleen verkkopalvelualustan, jolle aineistontarjoajat voivat luoda oman Finna-hakusivuston tai verkkokirjaston. Rauman museon Finna-sivusto on tarkoitus julkaista vuoden 2024 aikana.