Maija Männistö.
Maadoittavaa elämää Raumalla. Syväraumanlahden merelliset maisemat ovat lähellä Männistön sydäntä.

Teksti: Marko Östman
Kuvat: Marko Östman ja Maija Männistön kotialbumi (@Viinitollo-tili)

Eurasta kotoisin oleva, Raumalla jo 11 vuoden ajan asunut Maija Männistö on tehnyt intohimostaan eli viineistä itselleen ammatin. Työ viinialalla on vienyt hänet aina Ranskaan asti, mutta vuoden viinivaikuttajan sydän ja koti ovat pysyneet Raumalla.

Hetki, jolloin maistamme ravintolassa viiniä, tuntuu toisinaan hämmentävältä. Mietimme, mitä kuuluisi tehdä ja mitä maistaa. Samanlaisessa tilanteessa on ollut aikanaan myös Maija Männistö, joka on työskennellyt elokuusta 2022 lähtien viinejä maahantuovan Winestate Oy:n somemanagerina.

– Maistamalla varmistetaan, että viini on kunnossa. Toki tarjoilija on jo ennakkoon haistanut korkkia. Ennen maistamista voit pyörittää lasia ja nuuhkaista viiniä, Männistö vinkkaa.

– Suomalaiseen viinikulttuuriin toivoisin enemmän rentoutta, ei viinejä tarvitse jännittää. Viinit korostavat aina kulloistakin fiilistä, joten suosittelen niitä vain iloisiin hetkiin vaikka ystävien seurassa.

Viinit saatetaan kokea tietyllä tapaa sääntöjen täyteiseksi hienosteluksi. Männistö on rikkonut näitä myyttejä henkilökohtaisesti nimeämällä itsensä Viinitolloksi.

– Viinitolloilu on uteliasta asennetta, ja jokaisen oma makuelämys on se ykkösjuttu. Toki kannustan tutkimaan ja tutustumaan viinien taustoihin, jotta voi syventää makuelämyksiä.

Kaad liiveihis ryypp Ranskassa

Viinitollolla on Instagramissa reilut 6800 seuraajaa. Männistö on tehnyt myös yhden kauden podcastia sekä kirjoittanut teokset Viinitollon käsikirja ja Viinitollon muistikirja. Arvostettu Viinilehti valitsi hänet vuoden 2023 Vuoden viinivaikuttajaksi.

Viinitollon käsikirja.
Oman kirjan kirjoittaminen oli Männistön tavoitteena jo lukioikäisenä. Hän ei kuitenkaan osannut vielä silloin kuvitella, että kirjat liittyisivät viineihin.

Männistö vieraili työantajansa mukana kesäkuussa Etelä-Ranskan viinipelloilla.

– Olimme vajaan viikon Languedoc-Roussillonissa Château L’Hospitalet -viinitilalla Ranskan johtavan luomuviinien tuottaja Gerard Bertrandin vieraana. Puitteet olivat miljöötä myöten ainutlaatuiset, Männistö sanoo.

– Pääsin maistamaan Clos du Temple -nimistä maailman kalleinta roseeviiniä. Lounaan päätteeksi esitin Kaad liiveihis ryyp -laulun, jotta ranskalaisetkin saivat palan Raumaa.

Maija Männistö Ranskan viinitilalla.
Viinitollo luonnollisessa ympäristössään Ranskan viinitilalla.

Raumaan rakastunut

Aiemmin toimittajana työskennellyt Männistö on asunut Raumalla syyskuusta 2013 lähtien. Vaikka nykyisen työnantajan toimisto on Helsingissä, hän haluaa pitää kotinsa Raumanmeren rannoilla.

– Saan nauttia kahden erityyppisen kaupungin parhaista puolista. Helsingissä on runsaasti kaikkea, mutta Raumalla nautin maadoittavasta arjesta. Täällä on helppoa, turvallista ja kotoisaa, Männistö kuvailee.

Monet Winestaten somekanavien viini- ja kokkausvideot syntyvät hänen kotikeittiössään. Vapaa-ajallaan Männistö suuntaa askeleensa merenrantaan.

– Kävelylenkkini kulkevat Syväraumanlahden pienvenesataman kautta Otanlahteen. Olen kuvannut monet Winestaten viinipullot Vanhassa Raumassa. Myös paikalliset ravintolat ja kotona oma ruokapöytä ovat minulle tärkeitä.

Maija Männistö

  • Asuu Raumalla, kotoisin Eurasta, työnantaja Helsingissä
  • Työskentelee viinejä maahantuovan Winestate Oy:n somemanagerina
  • Pitänyt marraskuusta 2017 lähtien suosittua Viinitollo-tiliä Instagramissa
  • Kirjoittanut teokset Viinitollon käsikirja ja Viinitollon muistikirja
  • Viinilehden valinta Vuoden viinivaikuttajaksi 2023

Tämä juttu julkaistiin Rauma-lehdessä, joka ilmestyi 18.9. Jos lehti ei kolahtanut sinun postilaatikkoosi, anna siitä palautetta osoitteessa jakelupalaute.fi. Rauma-lehti on luettavissa sähköisesti Issuu-palvelussa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä