Rauma uudistaa varhaiskasvatuksen palveluja ─ tulossa uusia toiminnallisesti joustavampia tiloja
Uutinen
Rauman kaupunki on aloittanut varhaiskasvatuspalvelujensa uudistamiseen tähtäävän suunnittelun. Vanhojen ja toiminnallisesti epätarkoituksenmukaisten päiväkotien toimintaa siirretään uusiin varhaiskasvatustiloihin Uotilanrinteen monitoimikeskukseen ja Nanunkallion kouluun. Samalla suunnitellaan varhaiskasvatuksen tilamitoitus vastaamaan palvelutarvetta. Projektisuunnitelma aikatauluineen sekä osallistamisen ja viestinnän suunnitelmat saatiin valmiiksi kesäkuussa. Sen jälkeen ovat valmistuneet varhaiskasvatuksen nykytilan kuvaus ja kehittämisen tarvekartoitus.
Luonnos palveluverkkosuunnitelmaksi valmistuu sivistysvaliokunnan arvioitavaksi elokuun lopussa. Samalla käynnistyvät henkilöstön kuuleminen ja huoltajille tehtävät kyselyt. Palautteen analysoinnin ja lapsivaikutusten arvioinnin jälkeen suunnitelma täydentyy toimenpide-ehdotuksilla ja etenee sivistysvaliokunnalle päätöksentekoon lokakuun kuluessa.
Varhaiskasvatuksen palveluverkon uudistuksen tavoitteena on saada aikaan palvelutarpeen mukainen rakenne. Palvelutarpeet muuttuvat, koska syntyvät ikäluokat pienenevät, alle 3-vuotiaiden osallistuminen varhaiskasvatukseen lisääntyy ja maahanmuutto kasvaa. Raumalaisista alle 3-vuotiaista jo yli 60 prosenttia käyttää varhaiskasvatuksen palveluja.
– Tavoittelemme muokattavampia varhaiskasvatustiloja, jotka palvelevat joustavasti alle 1-vuotiaista esiopetusikäisiin asti. Tilojen pitää soveltua kaikenikäisille, ja niiden tulee olla pedagogisesti toimivia, terveellisiä ja turvallisia oppimisympäristöjä. Uudistuksen myötä voimme hyödyntää uudet varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tilat täysipainoisesti, varhaiskasvatusjohtaja Pauliina Henriksson kertoo.
Palvelutarpeen mukaisen mitoituksen ja toiminnallisuuden parantamisen ohella uudistuksella tavoitellaan parannuksia myös johtamisen edellytyksiin. Huomiota kiinnitetään erityisesti toimiviin työvuoroihin, sijaisjärjestelyihin, pedagogiikan johtamiseen, varajohtajakäytäntöihin ja esihenkilötyöskentelyn sujuvuuteen.
– Vaikka uudistus toteuttaa omalta osaltaan kaupungin talousohjelmaa, siihen olisi ryhdytty joka tapauksessa. Palvelutarpeet ovat vuosien kuluessa muuttuneet, ja uusien rakenteilla olevien tilojen myötä meille on auennut mahdollisuus parantaa palvelujen ja oppimisympäristöjen laatua, Henriksson sanoo.
Uudistukseen liittyvät aineistot löytyvät osoitteesta rauma.fi/varhaiskasvatusuudistus.