Rauma Triennale 2025 tarkastelee vaivaa ja vaivannäköä
Uutinen
Rauman taidemuseon järjestämä Rauma Triennale -näyttelysarja on yksi Suomen vanhimpia yhtäjaksoisesti järjestettyjä kansainvälisiä taidekatselmuksia. Triennale järjestetään seuraavan kerran kesällä 2025.
– Koko maailmaa painaa huolet turvallisuudesta ja ympäristökadosta. Rauma Triennale -näyttelyissä pureudutaan syvällisesti teemoihin, jotka lisäävät dialogia ja joilla on kansainvälinen merkitys ja vaikutus erityisesti Itämeren alueella, Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto pohtii.
Rauma Triennale 2025 -näyttelysarjan teemana on vaiva ja vaivannäkö. Näyttely kysyy, onko ympäristömme ja yhteiselomme järjestetty niin, että todella näemme vaivaa? Millaisin hoivasta, rakkaudesta ja solidaarisuudesta kumpuavin teoin voimme nähdä vaivaa toistemme eteen?
Kuraattorina väitöstutkija ja äiti
Näyttely ravistelee esiin vaivan yhteiskunnan ytimessä olevana asiana ja ihmisruumiin ominaisuutena. Vaivoja on joka lähtöön, ja niistä huolimatta me kaikki tarvitsemme yhteyttä toisiimme.
Näyttelyn kuraattorina toimii parhaillaan opintovapaalla oleva Seinäjoen taidehallin johtava kuraattori Sanna Karimäki-Nuutinen. Väitöskirjassaan Karimäki-Nuutinen tutkii taidenäyttelyn poliittista ja affektiivista vaikutusvaltaa aineistonaan hänen kuratoimansa Gustafsson & Haapojan Siat-näyttely vuodelta 2021. Rauma Triennale 2025 -näyttelyssä pitkän linjan kuraattori tuo poikkeuksellisesti esiin oman henkilökohtaisen näkökulmansa äitinä.
– Liikkumisen apuvälineitä käyttävän lapsen äitinä minulla on aina esteettömyys mielessä. Pohdiskelin Rauman taidemuseolla kulttuuriperinnön ja saavutettavuuden kysymyksiä, ja teema lähti henkilökohtaisen havainnon tasolta laajenemaan kohti vaivoja. Sitä, miten ihmiset elävät vaivan kanssa, ja miten voisimme yhteisöinä ja yhteiskuntana paremmin huomioida vaivan sekä nähdä vaivaa, näyttelyn kuraattori Sanna Karimäki-Nuutinen kertoo.
Näyttely ammentaa ajatuksesta, että mikään keho ei ole vammainen, vaan esteellinen ympäristö rampauttaa kehon. Samalla rampa keho osoittaa ympäristön esteellisyyden. Unescon maailmanperintökohteessa sijaitseva Rauman taidemuseo ei ole esteetön kohde, ja sen haasteet on tiedostettu pitkään. Kesällä 2023 museon esteettömyydestä käytiin kiivasta julkista keskustelua myös sosiaalisessa mediassa.
– Olimme luonnostelleet seuraavan Triennalen teemaa ja esteettömyysnäkökulmaa jo ennen herännyttä keskustelua, mutta viimeistään sen myötä päätimme syventyä siihen. Saamme parannettua taidemuseon alakerran saavutettavuutta näyttelyn myötä, Kaisto iloitsee.
Näyttelyssä vaivan ja vaivannäön teema ulottuu myös fyysisen maailman ulkopuolelle psyykkisiin, sosiokulttuurisiin, taloudellisiin ja historiallisiin ulottuvuuksiin. Näyttelyn yhteydessä tehdään julkaisu, jossa pohditaan, miten kieli ja käsitteet osallistuvat esteiden tuottamiseen, mutta voivat myös auttaa eriarvoisuuden osoittamisessa ja purkamisessa
– Näyttely on rakkaudellinen provokaatio, Karimäki-Nuutinen kuittaa.
Rauma Triennale 2025 järjestetään 7.6.–21.9.2025. Taiteilijavalinnat ja näyttelyn nimi julkistetaan loppuvuodesta 2024.
Kuraattorikeskustelu Pitsiviikon perjantaina
Pitsiviikon perjantaina 26.7. klo 14 järjestetään Rauma Triennale 2025 -keskustelutilaisuus Rauman taidemuseon sisäpihalla. Keskustelemassa ovat kuraattori Sanna Karimäki-Nuutinen sekä Suomen paviljongin Venetsian 60. taidebiennaalissa -näyttelyn toisena kuraattorina toiminut Jussi Koitela.
Kuraattorikeskustelussa pohditaan vieraanvaraisuutta ja kansainvälisten nykytaidekatselmusten tulevaisuutta – kenelle niitä tehdään, kenen perintöä vaalitaan, ketkä ovat niitä tekemässä, millaista vuoropuhelua taide ja arkkitehtuuri voivat käydä ja millainen kehys nykytaidenäyttely voi olla keskustelulle. Keskustelun moderaattorina toimii museointendentti Heta Kaisto.
Kuraattori Sanna Karimäki-Nuutinen on tavattavissa haastatteluja varten perjantaina 26.7.