Päiväkodin metsäryhmä evästauolla metsässä.
Metsäryhmän lapset tietävät, että ruokakin maistuu paremmalta ulkona.

Teksti: Meri Lehto
Kuvat: Marjo Annila ja Rina Knuuti

Kaivopuiston päiväkodissa aloitti tänä syksynä täysin uusi Metsämansikat-metsäryhmä. Ryhmässä toimitaan pääsääntöisesti ulkona luonnossa joka päivä noin klo 9–14.

Maanantaina 5.8. ryhmässä aloitti kaksitoista 3–5-vuotiasta lasta. Ryhmää ohjaavat varhaiskasvatuksen opettaja ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja.

Ryhmäläiset syövät aamu- ja välipalan päiväkodissa ja valmistautuvat metsään lähtöön aamiaisen jälkeen.

– Päiväkodin vieressä sijaitsevaan metsään rakennettiin touko-kesäkuun aikana kota, ulkovessa sekä puuvajana ja varastona toimiva ulkorakennus, Kaivopuiston päiväkodin johtaja Laura Suominen sanoo.

Lapset nauttivat lounaan ulkona tai kodassa, jonka jälkeen köllitään riippukeinuissa satua kuunnellen. Välipalaan mennessä ryhmä palaa takaisin päiväkodille. Haastavan sään sattuessa rauhoitutaan kodalla nuotion äärellä satua kuunnellen.

Ryhmään osallistuminen vaatii lapselta halua ja kiinnostusta toimia ulkona luonnossa säällä kuin säällä, kaikkina vuodenaikoina.

– Tietyt omatoimisuustaidot, kuten vessassa käynti on hyvä olla jo hallussa, jotta voi toimia koko päivän metsässä. Osallistuminen ryhmään vaatii sitoutumista myös vanhemmilta – ulkoilussa tarvitaan monenlaisia varusteita ja vaatteita, Suominen kertoo.

Kaivopuiston päiväkodin lisäksi myös Uudenlahden päiväkodissa toimii metsäryhmä. Uudenlahden Puukiipijät-ryhmällä on jo pitkät perinteet.

– Kaivopuistossa ryhmä ja toimintamuoto ovat aivan uusia. Puukiipijöiltä olemme saaneet erittäin arvokasta tietoa, neuvoja, ideoita, vinkkejä ja toimintamalleja, Suominen iloitsee.

Metsä tarjoaa lapsille upean oppimisympäristön

Metsässä liikkuessa lapsen motorinen kehitys, kestävyys, vastustuskyky ja mielikuvitus kehittyvät.

– Lapsen luontosuhde, ympäristötietoisuus ja kestävän kehityksen ymmärrys kehittyvät aivan toisella tavalla kuin sisätiloissa. Luonto on rauhoittava, ja metsässä toimimisella on tutkitusti terveyshyötyjä. Aistiärsykkeet, melu, häly ja ympäristön levottomuus puuttuvat luontoympäristöstä, Suominen kertoo.

Kaikki varhaiskasvatustoiminnan pedagogiset sisällöt voi toteuttaa ulkona luonnossa toiminnallisen oppimisen keinoin. Lämmin kota ja elävä tuli rauhoittavat ja mahdollistavat kokopäiväisen metsätoiminnan myös kylmällä ja märällä kelillä.

– Lisäksi ruoka maistuu paremmalta ulkona, ja ruokahalu kasvaa luonnossa touhutessa. Vireystila ja levon sekä unen tarve muodostuu luontaisemmaksi ulkotoiminnan myötä, Suominen sanoo.

Lapset puuhastelemassa metsässä puunrunkojen parissa.

Tämä juttu julkaistiin Rauma-lehdessä, joka ilmestyi 18.9. Jos lehti ei kolahtanut sinun postilaatikkoosi, anna siitä palautetta osoitteessa jakelupalaute.fi. Rauma-lehti on luettavissa sähköisesti Issuu-palvelussa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä