Mahtavaa matematiikkaa
Uutinen
Rauman kouluissa osataan matematiikkaa. Koulujen 7. luokan oppilaat osallistuvat vuosittain Satakunnan matematiikkakilpailuun. Kilpailijoilla on käytettävissään kynä, pyyhekumi, harppi ja viivain sekä paperia. Aikaa tehtäviin on 50 minuuttia. Vuonna 2024 kilpailun kärkikymmenikössä oli seitsemän raumalaista.
Niklas Rosvall ja Ellen Tenhonen ovat nyt Raumanmeren peruskoulun kahdeksannella luokalla. Keväällä Rosvall voitti kilpailun ja jakoi ykkössijan Rauman normaalikoulua käyvän Miro Nikkosen kanssa. Tenhonen sai kilpailun toiseksi parhaat pisteet ja ylsi kolmannelle sijalle. Osallistujia Satakunnan kilpailussa on joka vuosi ollut noin tuhat.
Voittajat palkittiin 500 euron rahapalkinnoilla. Kolmas sija toi Tenhoselle 300 euroa. Kilpailu koostui alkukilpailusta ja finaalista.
– Voittorahat ovat vielä säästössä, Rosvall toteaa.
Kilpailun järjesti Suomen matemaattisen yhdistyksen valmennusjaosto yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Ulla Tuomisen säätiön kanssa.
Matematiikan opettelu yläkoulussa kehittää loogista ajattelua.
Kilpaileminen jatkuu
Yläasteen matematiikan opettaja Kati Knihti tietää, että matematiikan opettelu kehittää laskemisen lisäksi loogista ajattelua. Kahdeksannella luokalla tasoryhmiin jaetut oppilaat pakertavat polynomien ja yhtälöiden parissa.
– Koulussa on kolmella luokalla matematiikkaa samaan aikaan, jolloin pienemmässä ryhmässä voidaan laskea vaikeampia ja soveltavia tehtäviä, kun toisessa ryhmässä keskitytään perustehtäviin. Suurin osa tykkää tehdä laskutehtäviä eniten tietokoneen Ville-sovelluksessa, Knihti kertoo.
Raumanmeren koulun kahdeksasluokkalaiset osallistuivat syksyllä myös Neljän tieteen kisoihin. Alkukilpailujen tuloksia odotettiin joulukuussa. Jatkoon päässeet osallistuvat tammikuussa loppukilpailuun. Lisäksi kisakalenterissa ovat muun muassa Satakunnan päässälaskukilpailut ja Kengurukilpailu.
Kilpaileminen on jännittävää. Tehtävät olivat sekä Rosvallin että Tenhosen mielestä haastavia. Molemmat myös jakavat ajatuksen, että matematiikka ei ole erityisen helppoa eikä vaikeaa. Se on yksi aine muiden joukossa.
– Matematiikkaa tarvitaan kaupassa ja aikuisena töissä. Lukiossa aion ottaa pitkän matematiikan, Tenhonen sanoo.
Tämä juttu julkaistiin Rauma-lehdessä, joka ilmestyi 4.12. Jos lehti ei kolahtanut sinun postilaatikkoosi, anna siitä palautetta osoitteessa jakelupalaute.fi. Rauma-lehti on luettavissa sähköisesti Issuu-palvelussa.