Maailmanperintökohde Vanhan Rauman uusi asemakaava hyväksyttiin
Uutinen

UNESCO:n maailmanperintökohde Vanhan Rauman asemakaava hyväksyttiin pitkäjänteisen valmistelutyön jälkeen. Uusi asemakaava tukee Vanhan Rauman ainutlaatuista kulttuuriperintöä ja edistää alueen kehitystä elävänä kaupallisena keskuksena myös tulevaisuudessa. Rauman kaupunginvaltuusto hyväksyi asemakaavan kokouksessaan maanantaina 31.3.2025.
Vanha Rauma on Suomen ensimmäinen UNESCO:n maailmanperintökohde ja Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puutalokaupunki. UNESCO:n maailmanperintöstatus on ensisijaisesti suojelustatus, ja Suomessa maailmanperintökohteita suojellaan asemakaavalla.
– Vanhan Rauman merkitys maailmanperintökohteena on suuri, sillä se edustaa luettelossa ainoana kohteena pohjoismaista puukaupunkiarkkitehtuuria. Nyt hyväksytty asemakaava tukee Vanhan Rauman säilymistä elävänä, kansainvälisesti arvostettuna ja esimerkillisesti hoidettuna myös tulevaisuudessa, toteaa osastonjohtaja Ulla Salmela Museovirastosta.
Lähes kaikki pohjoismaiset historialliset puutalokaupungit kohtasivat suurpaloja vielä 1800-luvulla, kun taas Vanhan Rauman viimeisin suurpalo tapahtui vuonna 1682. Suurpalojen myötä useita historiallisia kaupunkeja myös uudistettiin ruutukaavan mukaisesti, mutta Vanha Rauma säilyi ennallaan. Vanhan Rauman järjestelmällinen suojelu ja korjaaminen erottaa sen monista muista kaupungeista, jotka ovat menettäneet arvokkaita piirteitään. Tämä on nostanut Vanhan Rauman maailmanperintökohteeksi.
Vastaavanlaisia asemakaavoja tehdään harvoin
Vanha Rauma nimettiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1991. Yksi valintakriteeri maailmanperintökohteen statuksen saamisessa oli se, että Vanha Rauma on ainutlaatuinen yhtenäisenä säilynyt liike-elämän keskus. Vanhassa Raumassa on yli 150 yritystä, joista iso osa on erikoistavarakauppoja ja palveluliikkeitä.
Vanhan Rauman uusi asemakaava korvaa vuoden 1981 asemakaavan, joka suojeli alueen ensimmäisen kerran. Uuden asemakaavan myötä alueella kumoutuu muitakin vanhoja asemakaavoja, joista vanhin on yli satavuotias. Näin laajojen rakennettujen kulttuuriympäristökokonaisuuksien asemakaavoja laaditaan hyvin harvoin.
– Rauman seutu on elinvoimainen ja Rauma elää tällä hetkellä vahvaa kasvun aikaa, mikä tukee myös Vanhan Rauman kehitystä. Lisäksi Rauma tunnetaan usein Vanhasta Raumasta, joten on aivan erityisen tärkeää vaalia sen hyvinvointia ja ainutlaatuista kulttuuriperintöä, sanoo kaupunginjohtaja Esko Poikela.
– Vanha Rauma saa nyt maailmanperintökohteelta edellytettävän ja nykyisen lainsäädännön mukaisen suojelustatuksen muun vaalimistyön tueksi, kertoo kaavoitusjohtaja Juha Eskolin.
Sopivassa suhteessa vanhaa ja uutta
Kaavatyössä on hyödynnetty vuosien kokemus Vanhan Rauman suunnittelun ohjauksesta ja korjausneuvonnasta. Monipuolisen ja työlään kaavan valmistelussa on pitänyt sovittaa yhteen riittävä suojelun taso ja kehittäminen sekä määritellä ohjeistukset korjaamiselle, rakentamiselle ja muutoksille. Asemakaavan vahvistumisen jälkeen asemakaavasta painettu kirja jaetaan Vanhan Rauman kiinteistöille.
– Vanhassa Raumassa on rakennettua kerrosalaa noin 80 000 kerrosneliömetriä. Liiketiloja luvusta on noin 19000 kerrosneliömetriä, joka on noin puolet Rauman ydinkeskustan liiketiloista. Kaavaratkaisussa uudisrakentamista on osoitettu noin 9000 kerrosneliömetriä, josta asumista ja sitä palvelevia tiloja on noin puolet. Olemassa olevia rakennuksia voi purkaa ja korvata uudella noin 7500 kerrosneliömetrin verran. Muutosmahdollisuuksia Vanhassa Raumassa on siis huomattavasti, kertoo kaavoitusarkkitehti Mervi Tammi.
Vanhan Rauman arvokas kulttuuriympäristö ja rakennukset suojellaan kulttuurihistoriallisesti arvokkailta osiltaan. Sisätiloissa voi edelleen tehdä yksilöllisiä ratkaisuja, kunhan historialliset rakennusosat säilytetään. Suojelu koskee melko uusiakin osia, jos ne edustavat hyvää suunnittelua ja toteutusta sekä käsityöperinteen jatkumoa. Suojelluille rakennuksille voidaan myöntää Museoviraston korjausavustuksia. Muutokset pitää tehdä historialliset arvot huomioon ottaen. Hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella alueen arvoja voidaan parhaassa tapauksessa vahvistaa.
Kaava on laadittu laajasti alueen asukkaita ja yrittäjiä kuunnellen
Asemakaavaa on valmisteltu huolellisesti alueen kiinteistönomistajia, asukkaita ja yrittäjiä osallistaen. Kaavatyön aikana on muun muassa käyty läpi kaikki 29 hehtaarin alueen 248 tonttia ja noin 600 rakennusta sekä tehty useita selvityksiä.
– Vanhan Rauman kiinteistönomistajat ja muut toimijat ovat hyvin sitoutuneita alueen ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Alue on kuitenkin niin laaja ja siellä on lukemattomia intressejä, että on selvää, ettei kaavaratkaisu voi koskaan tyydyttää kaikkia, sanoo kaavoitusarkkitehti Henri Raitio.
Vanhaa Raumaa koskeva rajattu rakennuskielto poistuu ja muutoksenhakuajan alueella on voimassa lainsäädännön edellyttämä rakennuskielto.