Kohtaamisten kampus
Uutinen
Teksti: Verstas Arkkitehdit
Kuvat: Mika Huisman, Heli Nukki
Arkkitehti Jussi Palva suunnitteli kampuksen, joka muodostuu sydänaulan ympärille kiertyvistä erilaisista toiminnoista. Kampuksen suunnittelun kantava teema on ollut kohtaaminen. Karin kampuksen sydämeen ovat kaikki tervetulleita.
Monimuotoisella Karin kampuksella kohtaavat nyt oppiminen, kulttuuri ja liikunta.
– Kampuksen suunnittelun keskiössä haluttiin pitää ihminen. Kaupunkiin luotiin uusi, miellyttävä paikka raumalaisille kohtaamisille, kampuksen suunnitellut arkkitehti Jussi Palva valottaa.
Yhteinen olohuone
Karin kampus on Rauman kaupungin historian suurin rakennushanke. Se kokoaa saman katon alle useita tärkeitä julkisia toimijoita: uima- ja liikuntahallit, peruskoulun, musiikki- ja kansalaisopistot sekä nuorisotilan.
– Tuomalla eri toimijat yhteen ainutlaatuisella tavalla saavutettiin paitsi taloudellisia säästöjä investointi- ja ylläpitovaiheessa, myös merkittäviä synergiaetuja. Eri toimijat voivat tarjota tiloja, palveluita sekä asiakasvirtaa toisilleen.
Karin kampuksen sydäntila on suunniteltu ja rakennettu kampuksen keskipisteeksi ja raumalaisten yhteiseksi olohuoneeksi.
– Sen viimeistely on toteutettu samankaltaisella ajatuksella ja ilmavuudella kuin raumalaisen pitsitekstiilin korkeimman viimeistelytason alueet. Sydänaulaan sijoittuu useita erilaisia oleskelutiloja sekä muun muassa koulun ruokasali. Sydänaula on ikään kuin julkista kaupunkitilaa, kaupunkilaisten olohuone. Olohuoneen ympärille sijoittuu monenlaisia eri toimijoiden omia tiloja, Palva kertoo.
Viihtyisä ja miellyttävä tunnelma
Karin kampuksen suunnittelu korostaa Rauman vahvuuksia ja erityisyyttä. Julkisivut on sovitettu mittakaavaltaan Rauman kaupunkirakenteeseen ja rakennettu paikalliseen tyyliin kiinni katuun, jolloin ne rajaavat katutilat viihtyisiksi.
– Täällä pienen kaupungin viihtyisä mittakaava kohtaa urbaanin katutilan sekä kaupunkikuvan vaalimisen perinteen, Palva kuvailee.
Karin kampuksen sydänaulaa ja pääsisäänkäyntiä kohti nousee loiva sisääntuloaukio. Se on arkkitehdin mukaan suunniteltu siten, että se kutsuu ja houkuttelee kävijät astumaan sisään. Aukion osana on säilytetty luonnonkallioalue, joka liittää kampuksen kirjastorakennuksen kallioalueeseen Aittakarinkadun toisella puolella.
Karin kampus sykkii elämää ja raumalaisia kohtaamisia.
Kampuksen suunnittelusta vastasi Verstas Arkkitehdit. Arkkitehtitoimisto etsi kampukselle paikkaan sopivia ulkovärejä tutkimalla Rauman keskustan vanhoja rakennuksia.
– Sisäpuolen värit puolestaan löytyivät tutkimalla merellisen auringonnousun maiseman sävyjä, Palva paljastaa.
Kampuksella on nähtävillä runsaasti taidetta. Taideteokset tarjoavat mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa monille käyntikerroille. Ne on hankittu prosenttiperiaatteella. Periaatteen tarkoitus on, että vähintään yksi prosentti rakennuskustannuksista käytetään taiteeseen.
Kampuksen ulkotilat on tarkoitettu ja suunniteltu leikkiin, liikuntaan, kohtaamiseen ja rentoutumiseen.
– Ulkotilat luovat monipuolisia mahdollisuuksia eri-ikäisille käyttäjille. Rakennus on sijoitettu tontille siten, että ulkotilat ovat aurinkoisia, vehreitä ja pienilmastoltaan viihtyisiä. Uimahallista avautuu näkymiä vehreänä kumpuilevaan liikuntapuistoon. Tämä toteutettiin osana hanketta.
Rakennuksen toteutuksessa on käytetty paljon puuta.
– Puiset julkisivut luovat kampukselle lämpimän ja miellyttävän tunnelman. Rakennusmassan taitteet ja julkisivujen jäsennykset tekevät suuresta rakennuksesta ihmiselle sopivan kokoisen, Palva perustelee.
Käyttäjien kanssa suunniteltu
Käyttäjät olivat tiiviissä yhteistyössä mukana suunnittelussa. Suunnitteluvaiheessa arkkitehtitoimisto kuunteli tulevia käyttäjiä herkällä korvalla.
– Keskeinen tehtävä oli löytää kohtia, joissa kaupungin ja tilojen käyttäjien eri toiminnot voivat lomittua ja luoda yhteiskäyttöisiä tiloja. Työryhmissä pohdittiin eri toimijoiden tilatarpeita, rakennuksen käytettävyyttä, pihaa ja kalustusta.
Käyttäjätyöryhmissä tunnistettiinkin päällekkäisiä tilantarpeita. Suunnittelun myötä niitä yhdistettiin monitoimintaisiksi tiloiksi.
– Erityisenä voimavarana löydettiin toimintojen eriaikaisia käyttötarpeita. Yhdet käyttäjäryhmät käyttävät tiloja päiväsaikaan, toiset iltaisin ja kolmannet viikonloppuisin. Esimerkiksi musiikkiopiston yleisölämpiö ja aula muodostavat yhdessä Karin kampuksen valoisan pääaulan kanssa kokonaisuuden, joka jakautuu tarpeen mukaan pienempiin kokonaisuuksiin. Kokonaisuus on monikäyttöinen. Pääaulan avoportaasta suunniteltiin katsomonakin toimiva istuskeluporras, Palva selventää.
Karin kampuksen suunnittelu oli laaja, vaativa ja hyvin työläs prosessi. Suuri rakennus on onnistuttu sovittamaan pienipiirteiseen paikkaan.
– Rakennuksen ja siihen liittyvien ulkotilojen valmistuttua on ilahduttavaa nähdä nyt kampus elämää kuhisevana ja kaupunkilaisten kansoittamana, uutena kerrostumana Rauman kaupunkikuvassa. Kampuksen jäsentelylle löydettiin yhteistyössä kokonaisratkaisu, joka on enemmän kuin osiensa summa. Karin kampus luo hyvät puitteet elävälle raumalaiselle kaupunkikulttuurille nyt ja tulevaisuudessa, arkkitehti iloitsee.
Rakennuttaja-arkkitehti Minna Linnalan näkökulma
Karin kampus on suurin ja eri käyttäjäryhmiä eniten osallistanut rakennushanke Rauman kaupungin historiassa. Arkkitehtuuriltaan kampus on yksi kauneimmista rakennuksista, superlatiivein sanoitettu ja sävelletty raumalaisten oma runo.
Osallistamista haluttiin jo idean alkuvaiheessa laajentaa henkilöstöstä seuroihin, yhdistyksiin ja kaikkiin kaupunkilaisiin. Kampuksen synergia ja käyttöaste ovat aivan omaa luokkaansa: esimerkiksi peruskoulun ja kansalaisopiston toimintojen yhdistäminen mahdollisti luokkatilojen sataprosenttisen käytön toiminta-aikaan nähden.
Koko teknisen toimialan osaamista tarvittiin: Valmisteluvaiheessa rakennusalueelle laadittiin kokonaan uusi asemakaava ja korttelin verran katusuunnitelmia. Maaperätutkimuksen yhteydessä tarvittiin ympäristöpuolen apua samalla, kun hanketta valmisteltiin käyttäjähallintokunnan ja päättäjien kanssa. Isossa talossa kilpailutettavia suunnittelualoja oli lähes 20 ja eri suunnittelijoita ja asiantuntijoita yli 150. Mukana oli esimerkiksi pää- ja arkkitehti- sekä rakennesuunnittelijoita, lvis-suunnittelijoita, energiaoptimoinnin suunnittelijoita ja vedenkäsittelyprosessin suunnittelijoita. Omien koordinaattorien lisäksi hyödynnettiin ulkoisia asiantuntijoita lukuisilta eri aloilta.
Suunnittelun ja rakentamisen ohjaamista voisi verrata sinfoniaorkesteriin, jossa jokainen suunnitteluala vastaa omaa soitinryhmäänsä. Nyt sävelletty teos on valmis ja rakennuttaja on luovuttanut kapellimestarin tahtipuikon käyttäjälle. Ideanpoikasesta sinfoniaksi kului aikaa lähes kymmenen vuotta, ja aikaa tulee antaa myös tämän timanttisen orkesterikappaleen hiomiselle huippuunsa.
Tämä juttu julkaistiin Rauma-lehdessä, joka ilmestyi 4.12. Jos lehti ei kolahtanut sinun postilaatikkoosi, anna siitä palautetta osoitteessa jakelupalaute.fi. Rauma-lehti on luettavissa sähköisesti Issuu-palvelussa.