Lähikuva oppilaan kouluruoasta.

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 23.–29.9. Rauman ruokapalvelut huomioi teemaviikon varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja Rauman Lyseon lukiossa. Teemaviikko näkyy julisteina ja aiheeseen liittyvinä materiaaleina ruokasaleissa.

– Haluamme kannustaa oppilaita ja opiskelijoita vähentämään lautashävikkiä sekä koulussa että kotona. Kun syömäkelpoista ruokaa heitetään roskiin, kaikki ruuan valmistukseen käytetty energia ja työpanos valuvat hukkaan. Tavoitteena on, että jokainen ottaa ruokaa vain sen verran kuin jaksaa syödä. Ruokaa saa aina hakea lisää, palvelusuunnittelija Taru Salonoja kertoo.

Hävikkiviikon tavoitteena on herättää keskustelua ruokahävikistä, lisätä ruoan arvostusta sekä edistää kasvisten syönnin lisäämistä.

– Jokainen voi vaikuttaa ruokahävikin määrään. Kannustamme kaikkia kaupunkilaisia osallistumaan teemaviikkoon. Rauman ruokapalvelujen Instagram-tilillä @raumaruokapalvelut jaetaan viikon aikana aiheeseen liittyviä julkaisuja, Salonoja sanoo.

Ruokapalveluissa huomioidaan ruokahävikin minimointi jo ruokaa valmistaessa. Ruokaa tehdään vain tarvittava määrä, ja menekkiä seurataan tarkasti. Tilattavat ruokamäärät mietitään erikseen jokaisen ruokalajin kohdalla edellisen menekin perusteella.

– Nollahävikki ei kuitenkaan ole tavoitteena, koska ydintehtävämme on ruokkia lapset ja nuoret päiväkodeissa ja kouluissa jokaisena arkipäivänä niin, että kaikki saavat riittävästi hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Ruuan menekki riippuu paitsi tarjolla olevasta ruuasta, mutta myös siitä, minä päivänä ruoka on listalla. Maanantaisin ja lomien jälkeen ruokaa kuluu aina enemmän kuin muina päivinä, Salonoja kertoo.

Lisätietoa Hävikkiviikosta löytyy osoitteesta kuluttajaliitto.fi/havikkiviikko.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä