Lapset roikkuvat ja leikkivät temppuilyköysissä liikuntasalissa.

Harrastamisen Rauman malli tarjoaa peruskouluikäisille lapsille ja nuorille maksuttomia harrastuksia ennen ja jälkeen koulupäivän. Monipuoliseen harrastustarjontaan sisältyy muun muassa erilaisia liikuntalajeja, käsitöitä, kuvataiteita sekä digikerhoja. Rauman malli palkittiin Satakunnan urheilugaalassa helmikuussa 2024 Harrastaminen koulupäivän yhteydessä -palkinnolla.

Harrastamisen Rauman malli käynnistyi Raumalla syyskuussa 2023. Ala- ja yläkoululaisille suunnattuja harrastuskerhoja järjestetään jokaisena arkipäivänä aamuisin klo 8–10 ja koulupäivän jälkeen klo 13 eteenpäin. Kaikki kerhot ovat maksuttomia, ja ne noudattavat koulujen työ- ja loma-aikoja.

– Harrastuksiin voi osallistua kuka tahansa matalalla kynnyksellä riippumatta aiemmasta harrastustaustasta ja osaamistasosta, toiminnasta vastaava Rauman kaupungin liikuntakoordinaattori Iida Elonen kertoo.

Kerhoja järjestetään pääosin koulujen tiloissa tai niiden välittömässä läheisyydessä. Lapset saavat halutessaan osallistua myös toisessa koulussa pidettävään kerhoon. Kulkemisen helpottamiseksi pidemmillä matkoilla halukkaat voivat hakea maksutonta paikallisliikenteen bussikorttia.

Toimintaan saavat osallistua kaikki 1.–9.-luokkalaiset, mutta suurin osa kerhoista on suunnattu pääasiassa 3.-luokkalaisista 9.-luokkalaisiin.

– 1.–2.-luokkalaiset osallistuvat pääsääntöisesti jo iltapäivätoimintaan, jossa liikutaan ja harrastetaan monipuolisesti, joten toivomme, että harrastamisen mallin kerhoihin osallistuisi ensisijaisesti ne lapset, jotka eivät ole mukana iltapäiväkerhon toiminnassa, Elonen sanoo.

Kerhot on suunniteltu lasten toiveiden mukaisesti

Harrastamisen mallin kerhot pohjautuvat lasten ja nuorten toiveisiin, joita kartoitetaan vuosittain. Viimeisin harrastus- ja palautekysely toteutettiin Raumalla helmikuussa 2024.

Harrastuskyselyyn saatiin yhteensä 112 vastausta ja palautekyselyyn 81 vastausta 7–16-vuotiailta lapsilta ja nuorilta eri puolilta Raumaa.

– Palaute ensimmäisen toimintavuoden Rauman mallista on ollut pitkälti positiivista, mutta saimme myös hyviä kehitysehdotuksia. Palautteissa toivottiin esimerkiksi kerhojen keston pidentämistä sekä lisää uusia harrastusvaihtoehtoja, Elonen sanoo.

Harrastuskyselyssä vastaajilta kysyttiin asteikolla 1–5, mitä mieltä he ovat kerhoihin liittyvistä väittämistä.

– Keskiarvo ylitti upeasti arvon 4 muun muassa väittämissä, että kerhossa käyminen on kivaa, siitä saa onnistumisen elämyksiä, harrastuksessa voi kehittyä, kerhossa ei ole suorituspaineita, ohjaajat ovat hyviä ja osallistuisin kerhoon uudelleen. Sanallisissa vastauksissa etenkin ohjaajia kehuttiin innostaviksi ja lapset huomioon ottaviksi, Elonen iloitsee.

Kerhojen järjestelyissä on pyritty huomioimaan niiden saavutettavuus – suurin osa kerhoista järjestetään kouluissa ja esimerkiksi digikerhoihin voi osallistua etänä kotoa käsin. Malli sai palautekyselyssä positiivista palautetta maantieteellisen saavutettavuuden lisäksi myös muun muassa kerhojen ajankohdista. Hyvänä pidettiin myös sitä, että kerhoon osallistuminen ei vaadi aiempaa osaamista. Lisäksi pidettiin erittäin hyvänä sitä, että kaikki kerhot ovat maksuttomia, eikä omia välineitä tarvita.

Uudella kaudella sekä tuttua että jotain uutta

– Rauman kaupungin tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille mahdollisimman monipuolisia ja toiveiden mukaisia harrastusmahdollisuuksia, joten hanke kehittyy jatkuvasti saadun palautteen ja kyselyiden perusteella. Osa viime kauden kerhoista jatkuu, mutta luvassa on myös täysin uutta, Elonen kertoo.

Kerhoihin osallistui viime lukuvuoden aikana yhteensä reilu 400 lasta. Suosittuja kerhoja olivat keilaus, Kourujärvellä järjestetty sporttikerho, kuntosaliryhmä sekä telinevoimistelu. Suosituin laji oli kuitenkin parkour, jonka ryhmät täyttyivät todella nopeasti.

Tulevalle kaudelle on kehitteillä täysin uusia harrastusvaihtoehtoja, kuten yläkoululaisten kuvataidekerho, zumba, kauneuskerho, kehonhuolto, temppu-akrobatia, kotitalous, shakki ja yleisurheilu. Kerhojen määrä myös kasvaa muutamalla kerholla.

– Kerhojen alkaminen varmistuu vasta ilmoittautumisten ja osallistujamäärien selviämisen jälkeen, Elonen sanoo.

Ilmoittautuminen kerhoihin tapahtuu Lyyti-palvelussa. Ilmoittautumisohjeet ja kerhojen lukujärjestys löytyvät Rauman kaupungin nettisivuilta osoitteesta rauma.fi/harrastamisen-malli.

– Vaikka kiinnostava ryhmä olisikin jo täynnä, kannattaa ilmoittautua varasijalle. Paikkoja voi vapautua vielä kerhojen alkamisen jälkeenkin, Elonen toteaa.

Tyttö piirtää ja maalaa kuviskerhossa.

Ohjaajina voivat toimia yksityishenkilöt, urheiluseurat sekä yhdistykset

Harrastamisen Rauman mallin kerhojen ohjaajina toimivat kaupungin henkilöstön lisäksi yksityishenkilöt, urheiluseurat sekä erilaiset yhdistykset. Ohjaajan tulee kuitenkin olla täysi-ikäinen.

– Ohjaajien löytäminen on hetkittäin ollut vähän haastavaa, koska kerho sitoo ohjaajan koko lukuvuodeksi. Otamme siis uusia innokkaita ohjaajia vastaan myös kesken kauden. Idea kerhoon voi tulla olemassa olevien lajien ulkopuoleltakin. Kannattaa ehdottomasti ehdottaa kerhoideaa, jos sinulla on jokin taito tai kiinnostuksenkohde. Villeimmätkin ideat saa esittää, Elonen vinkkaa.

Kerhojen ohjaamisesta innostuneet voivat ottaa yhteyttä Iida Eloseen joko puhelimitse numeroon 044 403 6395 tai sähköpostitse iida.elonen@rauma.fi.

Tämä juttu julkaistiin Rauma-lehdessä, joka ilmestyi 18.9. Jos lehti ei kolahtanut sinun postilaatikkoosi, anna siitä palautetta osoitteessa jakelupalaute.fi. Rauma-lehti on luettavissa sähköisesti Issuu-palvelussa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä